(ne)Reformy v poľnohospodárstve

5. apríla 2023, Couperin, Nezaradené

Máte v kruhu známych poľnohospodára? Povedzte mu o Ekoschéme.

Ekoschémy sú povinné aplikovať všetky členské krajiny, ale zapojenie jednotlivých farmárov do Ekoschém je dobrovoľné.

To je čo?

Premárnené možnosti pre udržateľné hospodárstvo. 

Po náhodnom stretnutí so známym, ktorý sa venuje  poľnohospodárstve som sa opýtal,  či o tom niečo vie. Ale nevedel nič. Dokonca povedal, že nebude žiadať o žiadne dotácie z PPA, lebo vraj potrebuje po novom súhlas vlastníka (desiatky vlastníkov – nevysporiadané pozemky) pozemku, na ktorom vykonáva svoju poľnohospodársku činnosť. Ja som mu v rýchlosti povedal svoj názor o tom, že aj keď nebude žiadať o dotáciu, nech kukne na nete, čo sú vlastne ekoschémy v poľnohospodárstve.

Poisoned Soil How we destroyed our land Documentary film.

Z pôdy chýba život a nie minerály. Pôdu chápeme len ako štruktúru, miesto, miesto činu. Ale pôda je živý organizmus. V jedinej hrsti lesnej pôdy žije viac živočíchov ake je ľudí na Zemi. Celé poľnohospodárstvo je postavené na zlej koncepcii, ale našťastie tu máme nové nástroje ake sú aj Ekoschémy.

Verím, že čoskoro budeme mať okolo seba bohatú poľnohospodársku krajinu.

Obrovské parcely budú rozdelené s vetrolamami, ktoré chránia pôdu pred veternou eróziou. Avšak dnes vidím len to ako SSC, ZSE, ZSR a ďalší z roka na rok stále viac poškodzujú dreviny. Na výsadbu nikto z nich nemyslí.

V zime krajina nebude hnedá, ale zelená, lebo poľnohospodári budú pestovať „pôdopokryvné rastliny“, ktoré na jar nechajú na pôde/v pôde ako mulč/hnoj, zabránia tak vysychaniu pôdy.

Dobré životné podmienky zvierat – EKoschéma. Budeme možnosť sa stretnúť s voľne pasúcimi zvieratami..atď.